België en Nederland – verschillend of toch gelijk qua recruitmentsystemen?
Nederland en België zijn buurlanden en toch zijn er behoorlijke verschillen tussen beide landen als het gaat om recruitmentsystemen. Wij maakten een overzicht van verschillen en overeenkomsten en gingen in gesprek met ervaringsdeskundigen die zowel de Belgische als Nederlandse markt goed kennen.
Onwetendheid is nog steeds groot
In beide landen ziet Arjan Spies, van de HR consultancy partij tHRibe, dat er nog heel veel onwetendheid is als het om tooling gaat. ´Meestal komt dit ook wel uit een gebrek aan visie waarbij ik regelmatig hoor ´een ats is toch een ats?´.
Melina Vellemans, interim recruiter, erkent dit ook. ´Ik zie ook heel vaak bedrijven, zowel in Nederland als in België, klein en groot, nog werken met één of meerdere Excel bestanden waardoor er geen overzicht is en er veel handmatig gedaan wordt´.
De tip van Arjan is om vooral vanuit het probleem een oplossing te zoeken. ´Begrijp het probleem écht en denk goed na. Wat is hetgeen je wilt oplossen? Als je dat weet kun je daarna de technologie gaan bepalen die het beste bij jouw organisatie past.´
Aanbod van ATS leveranciers in Nederland is groter
In Nederland is het aanbod van ATS'en groter dan in België. Er zijn meer ATS-leveranciers in Nederland, waardoor er meer keuze is voor werkgevers. In België is het aanbod van ATS'en beperkter en zijn er minder leveranciers op de markt.
Vellemans ziet dit ook, echter kijkt zij zelf altijd verder dan haar eigen land België. Ook geeft zij nog een tip als het gaat om het selecteren van een ATS. Als je een ATS uit gaat kiezen, weet goed wat je verwachtingen zijn. Wat moet het systeem echt hebben, de zogenaamde ´must haves´? Waar moet het systeem je bij gaan helpen? En wat zijn de ´nice to haves´ functionaliteiten? Vanuit daar kan je demo´s gaan aanvragen en vergelijken´.
De meertaligheid van België
In Nederland wordt Nederlands gesproken en in België wordt Nederlands, Frans en Duits gesproken. Dit betekent dat een ATS in Nederland vaak alleen in het Nederlands beschikbaar is, terwijl in België de taal van het ATS afhankelijk kan zijn van de regio waarin het bedrijf zich bevindt, wat het soms lastiger maakt voor ATS leveranciers.
Nederland loopt voorop met de integraties met andere systemen
In Nederland zijn ATS'en vaak al geïntegreerd met andere HR-systemen, zoals salarisadministratie en personeelsinformatiesystemen. Uit eerder onderzoek van de Intelligence Group bleek dat bijna 50% van de Nederlandse werkgevers die wel al een ATS heeft deze tevens gekoppeld heeft met een HR systeem. In België is deze integratie minder vaak het geval, slechts 31%, waardoor er nog veel verschillende HR-systemen naast elkaar worden gebruikt.
Nederland heeft een technologische voorsprong ten opzichte van omringende landen
Arjan Spies van tHRibe vindt dat, technologisch gezien, België, Frankrijk en Engeland echt wel achterlopen ten opzichte van Nederland. ´ België is eigenlijk nog heel traditioneel en vaak zie je dat bedrijven echt kiezen voor de geijkte en grote technologische partijen. Dit terwijl die grote partijen vaak niet de beste oplossing voor jouw bedrijf bieden´ aldus Spies.
Michaël Degeest van P.A. Recruitment, een Belgisch werving en selectiebureau, herkent wat Arjan zegt. Wij hebben bij meerdere grote partijen gekeken en daar zit zoveel in het pakket wat je niet gebruikt, maar waar je wel een vast hoog tarief voor betaalt. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen bij ForceFlow, dit recruitmentsysteem doet gewoon wat het moet doen voor een betaalbare prijs.” Collega Joyce Platteau vult aan: ”En werken kan ook gewoon vanuit je mobiel, superhandig voor als we onderweg zijn”.
Het ATS wordt in beide landen anders initieel anders ingezet
In Nederland wordt het gebruik van ATS'en vaak gezien als een efficiënte manier om het wervingsproces te stroomlijnen en te automatiseren. In België wordt het gebruik van ATS'en soms als minder persoonlijk ervaren en daardoor minder geschikt voor het vinden van gekwalificeerde kandidaten beschouwd. Vellemans ziet daarbij ook dat België nog meer rekruteert vanuit het traditionele ´ post & pray ´ waardoor er vaak weinig geïnvesteerd wordt.
Dit herkennen Degeest en Platteau ook. ´ Een efficiënt recruitmentproces en automatisering levert pure tijdswinst op, maar daar is nog niet iedereen bewust van. Voorheen waren wij, alleen al, lang bezig met het doorplaatsen van onze vacatures op diverse websites. Alleen daarmee al hebben wij pure tijdswinst sinds wij met het ATS ForceFlow werken´.
Al met al lijken Nederlandse bedrijven en ATS leveranciers verder te zijn dan het Belgische buurland als het gaat om het gebruiken en ontwikkelen van het ATS. Echter is het natuurlijk een extra mooie gelegenheid voor zowel bedrijven als leveranciers om juist het gebruik in België van een ATS te stimuleren omdat daar nog veel winst te behalen valt.