De groeiende rol van AI in Recruitment(systemen)

Artificial intelligence (AI) wordt al sinds het begin van de jaren 2010 gebruikt in de recruitmentindustrie. Echter, de grootschalige toepassing van AI begon pas echt rond 2015-2016. Vanaf dat moment integreerden steeds meer bedrijven AI-technologieën in hun Applicant Tracking Systems (ATS) om taken zoals cv-screening, kandidaatmatching en data-analyse te automatiseren. Wat begon met eenvoudige automatiseringen, zoals het scannen van cv's op trefwoorden, is inmiddels uitgegroeid tot complexe systemen die recruiters ondersteunen bij het maken van slimmere beslissingen.

Hoe wordt AI gebruikt binnen een ATS? 

AI heeft een aantal belangrijke toepassingen binnen een ATS, die het recruitmentproces sneller en efficiënter maken. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste manieren waarop AI het verschil maakt:

  • Automatisch scannen van cv's - Het doorlezen van cv’s kan veel tijd in beslag nemen. AI kan cv’s automatisch scannen op basis van trefwoorden en vaardigheden die overeenkomen met de functie-eisen. Hierdoor kunnen recruiters zich concentreren op de meest geschikte kandidaten, wat het proces versnelt en objectiever maakt.
  • Matchen van kandidaten en vacatures - AI-systemen kunnen het profiel van een sollicitant vergelijken met de vereisten van een vacature. Op basis van deze vergelijking bepaalt de AI hoe goed een kandidaat past bij de functie. Dit verhoogt de kans op een succesvolle match en verkort de tijd die recruiters besteden aan het zoeken naar de juiste persoon.
  • Chatbots voor eerste contact - Sommige ATS-systemen maken gebruik van AI-chatbots om het eerste contact met sollicitanten te automatiseren. Deze chatbots kunnen vragen beantwoorden, informatie verschaffen over de functie en zelfs nagaan of de kandidaat beschikbaar is. Dit zorgt voor een snellere en efficiëntere communicatie.
  • Analyse van sollicitatiegegevens - AI kan grote hoeveelheden sollicitatiegegevens analyseren en waardevolle inzichten bieden. Het systeem kan bijvoorbeeld laten zien welke kanalen de beste kandidaten opleveren of waar in het wervingsproces vertragingen optreden. Deze informatie helpt bedrijven om hun recruitmentstrategie continu te verbeteren.
  • Bias verminderen - AI kan helpen bij het verminderen van menselijke vooroordelen in het recruitmentproces. Door kandidaten uitsluitend te beoordelen op basis van hun vaardigheden en ervaring, zonder rekening te houden met geslacht, leeftijd of afkomst, kunnen bedrijven een diverser personeelsbestand opbouwen.

AI biedt vele voordelen in recruitment, zoals tijdsbesparing door geautomatiseerde cv-screening, verbeterde efficiëntie door snelle data-analyse, vermindering van vooroordelen door objectieve beoordeling en kostenbesparing door een sneller en effectiever wervingsproces.

Uitdagingen en de toekomst 

Verschillende recruitmentsoftware aanbieders bieden deze ingebouwde AI-functionaliteiten al aan. ForceFlow, Recruitee, Homerun, Bullhorn en Otys zijn een aantal van die spelers. Tegelijkertijd staan we nog maar aan het begin van de AI ontwikkelingen. Dit beaamt Marc Gruben, eigenaar van ForceFlow ook: ´Er zal inderdaad nog veel meer mogelijk worden, maar wel is het belangrijk dat privacy en andere regelgeving geborgd blijven. Natuurlijk volgen we de AI-ontwikkelingen en waar nodig ontwikkelen wij ons recruitmentsysteem door, om het gebruiksgemak en kwaliteit nog verder te verbeteren.´

Zoals Gruben reeds benoemd zijn er inderdaad ook uitdagingen. AI-systemen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de data die ze gebruiken. Onvolledige of incorrecte data kan leiden tot verkeerde beslissingen. Daarnaast is het belangrijk dat AI-systemen transparant zijn, zodat recruiters begrijpen hoe bepaalde keuzes worden gemaakt.

De toekomst van AI in recruitment ziet er echter veelbelovend uit. Gruben: ´AI zal recruiters nog meer gaan ondersteunen om een kwalitatief betere match te maken. 
Daarnaast zal het hun werk ook vereenvoudigen in correspondentie en vacatureteksten en eventuele vertalingen. In de toekomst zal AI ook gaan helpen met semantisch zoeken waardoor de relevantie en zoekresultaten zullen verbeteren´.

Naarmate de technologie verder ontwikkelt, zullen recruitmentsystemen dus steeds geavanceerder worden waardoor recruiters helpen om nog sneller, efficiënter en eerlijker te werven.

Nieuwsgierig geworden naar ForceFlow? Plan hier gratis een demo in.