Feit of Fabel: Het starten met een recruitmentsysteem (ATS) is een langdurig en omvangrijk project

Regelmatig horen wij van recruiters dat zij de implementatie van een ATS (recruitmentsysteem) uitstellen omdat het een omvangrijk project is en veel tijd kost. Of dit een feit is of een fabel, gaan wij in deze blog met jou uitzoeken. 

We beginnen met de meest voorkomende argumenten die wij horen als het gaat om waarom recruiters wel of niet met een recruitmentsysteem (gaan) werken. 

“Het opstarten van een recruitmentsysteem kost te veel tijd.” Een veelvoorkomende zorg bij het starten met een (nieuw) ATS is tijdgebrek. Veel recruiters klampen zich vast aan verouderde systemen of gebruiken zelfs nog Excel. Ook al is hierdoor weinig overzicht en lopen ze achter de feiten aan. Ze doen dit simpelweg omdat ze denken dat ze niet genoeg tijd hebben om een overstap te maken. 

“Ik moet mijn jaarcontract van mijn oude systeem weer verlengen, maar ik heb geen tijd om iets anders te proberen.” Wat we ook regelmatig horen is dat sommige schrikken bij de melding dat het oude systeem wat ze gebruiken, hun jaarcontract weer gaat verlengen. Op die momenten worden ze geconfronteerd met wéér een keuzemoment en voelen ze de druk. Vaak hebben ze dan het idee dat ze net te laat zijn en zijn ze bang dat ze het niet meer redden om voor de einddatum de overstap te maken. Ze verlengen dan tegen hun zin alsnog hun oude contract. 

Een andere reden die we ook wel eens horen: “Ik start voor mezelf en het opstarten van een ATS is te gecompliceerd én kost te veel tijd om dit naast mijn aflopende baan/opdracht te doen.” 

Kortom: de gedachte dat een (nieuw) recruitmentsysteem implementeren veel tijd kost, heerst bij veel recruiters. 

Ergens klopt dit ook wel, want veel recruitmentsystemen die wij zelf in de markt zien hebben hoge opstartkosten én zijn complex om op te zetten. Gewoonweg omdat er te veel functionaliteiten in zitten die de meeste (zelfstandige) recruiters niet nodig hebben 

Voor Marc Gruben en Eric-Jan van Gorkum is dat ook dé reden geweest om ForceFlow te starten. Marc Gruben: ´Wij zagen te vaak in de markt dat recruiters vastliepen met een recruitmentsysteem (implementatie). Een recruitmentsysteem zou voor elke recruiter betaalbaar, overzichtelijk en makkelijk in opstart en gebruik moeten zijn. Toen wij dat niet vonden in de markt, zijn we het zelf gaan ontwikkelen´

Voor een recruiter zouden er dus helemaal geen zorgen hoeven te zijn over de gedachte dat een ATS implementatie veel tijd en geld kost, want de opstart van ForceFlow is vaak al binnen één week gepiept. Ook de overstap van een ander systeem naar ForceFlow is vaak binnen één week te realiseren. Daarnaast is het systeem betaalbaar voor elke recruiter. 

Ben je net begonnen of ga je starten voor jezelf? Vanaf dag 1 van jouw nieuwe bedrijf kunnen we starten met de implementatie en een week later heb je het systeem zo ingericht zoals het bij jouw werkwijze past. Er is zelfs de mogelijkheid om de aftrap al wat eerder te doen, zodat je in de avonduren/weekenden op je gemak de implementatie zelf kunt realiseren. Zo kan ForceFlow klaar zijn voor de start op de éérste dag van je bedrijf. De opstart hoeft dus niet tijdens kantooruren met een (dure) consultant te worden doorlopen, maar je kan het gewoon zelf met onze Doe-Het-Zelf opstart. Kom je er niet uit? Dan heb je meestal al binnen een uur antwoord op je vraag. 

Met dit alles kunnen we dan ook concluderen dat ´het starten met een recruitmentsysteem (ATS) is een langdurig en omvangrijk project´ echt een mythe danwel fabel is.

Nieuwsgierig geworden naar ForceFlow? Plan hier gratis een demo in.