Kim Werensteijn
11/03/2023
2 min

Talentpools: de strategie in de zoektocht naar kandidaten

11/03/2023
2 min

Het opbouwen van talentpools is een strategie die steeds populairder wordt in de zoektocht naar kandidaten. Toch zien we vaak dat recruiters hun talentpools wel vullen, maar het warmhouden ervan wordt vaak vergeten. Het creëren van een talentpool vraagt aandacht en afweging en daar gaan we jou in dit artikel alles over vertellen.

Wat is talentpooling?

Talentpooling is een proactieve recruitmentaanpak die goed werkt bij zeer specifieke of moeilijk in te vullen vacatures waarvan je weet dat deze in de toekomst open komen. Bij talentpooling bouw je als het ware een vijver van potentiële kandidaten op. De achterliggende gedachte hierachter is dat je relaties opbouwt met kandidaten en zodoende kandidaten ´klaar hebt staan´ op het moment dat er een vacature in jouw organisatie open komt. 

Waarom zou je talentpooling inzetten?

Een goede talentpool is eigenlijk een levende database met kandidaten die je direct kan benaderen bij een nieuwe vacature. Gedurende de tijd dat die vacature er (nog) niet is, bouw je relaties op met zorgvuldig geselecteerde kandidaten die misschien geïnteresseerd zijn in die toekomstige vacature(s). Dit levert veel tijdswinst op als je snel een (lastige) vacature moet invullen. Het is een lange termijn investering die je doet, die zeer waardevol kan zijn voor je organisatie. Het belangrijkste hierbij is dat de talentpool wordt opgebouwd met gekwalificeerde kandidaten die, aldanniet na contact, interesse hebben in jouw organisatie. 

Duurzame relaties onderhouden is dé succesfactor

Het onderhouden van contact met je kandidaten is zeer belangrijk. Eerder bespraken we dit ook al in dit artikel. Wij zien het daarin namelijk vaak misgaan. Talentpools worden gevuld met kandidaten, maar het contact daarin wordt niet duurzaam onderhouden. Meestal is de oorzaak ´geen tijd´ danwel andere taken voorrang geven. Hierdoor wordt een talentpool ineens een vijver van profielen of cv´s waarvan je geen idee meer van hebt of zij wel of niet beschikbaar zijn danwel interesse hebben.

Praktische tips voor Talentpooling

  • Talentpools kunnen bijdragen aan kostenbesparingen en succesvolle plaatsingen, maar wees kritisch in je keuzes. Sommige vacatures zijn te incidenteel en sommige doelgroepen zijn niet schaars genoeg om een talentpool voor op te zetten. 
  • Een talentpool levert het meest op als je regelmatig vacatures hebt die vaker terugkomen danwel die je moeilijk kunt invullen. Het onderhouden van contact met je kandidaten is hierbij essentieel. Tijdens het uitbreiden van je groep professionals moet je het gesprek aan blijven gaan en interessant blijven, om zo hun aandacht erbij te houden. Een talentpool is met name gericht op het beter leren kennen van elkaar en op het ontwikkelen van een (vertrouwens)band.
  • Maak je talentpool niet onnodig groot. Het is belangrijk dat je de kandidaten in je talentpool ‘warm’ houdt. Het kost tijd en aandacht om deze contacten te onderhouden en hoe groter de talentpool hoe sneller het de aandacht verliest. Als je jaarlijks maar een enkele specialistische IT’er hebt te vinden dan heeft het geen zin om er meer dan duizend van in je talentpool te hebben.

Je talentpool starten en onderhouden is nog nooit zo makkelijk geweest

Forceflow biedt sinds kort ook de optie om talentpools te maken en te onderhouden. Het is heel eenvoudig om één of meerdere talentpools aan te maken én om die duurzame relaties met kandidaten aan te gaan. Het aanmaken doe je binnen één minuut en daarna kun je direct kandidaten toevoegen aan jouw talentpool. Om de talentpool te onderhouden kun je diverse dingen doen zoals bijvoorbeeld bij notities aangeven wanneer iemand voor het laatst gesproken hebt. Je kunt kandidaten een status geven waardoor je makkelijk follow-ups kunt doen of plan reminders wanneer je iemand weer wilt spreken. Ook kun je gepersonaliseerde mailing(s) sturen naar je hele talentpool waarin je bijvoorbeeld vraagt hoe het gaat, of ze op een event willen komen of tips/informatie stuurt wat van toegevoegde waarde voor hen is. Op die manier heb je regelmatig contact met jouw zorgvuldig geselecteerde kandidaten in de talentpool en kun je snel schakelen als die vacature beschikbaar komt.Ben je al een gebruiker van ForceFlow? Bekijk dan hier hoe jij in het ForceFlow jouw eigen Talentpool aanmaakt.Ben je nog geen gebruiker van ForceFlow en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden in het kader van talentpooling? Vraag dan hieronder jouw gratis demo aan.