Kim Werensteijn
01/13/2023
3 min

Duurzame relaties aangaan met kandidaten: zo maak je tijd

01/13/2023
3 min

Duurzame relaties aangaan met kandidaten is iets waar elke recruiter van droomt. Helaas staan er vaak tijdrovende obstakels in de weg. Hoe zagen de uitdagingen van een bureaurecruiter eruit afgelopen jaar? En wat zit er aan te komen dit jaar?

De uitdagingen van een bureaurecruiter anno nu

Eric-Jan en Marc van ForceFlow zijn dagelijks in gesprek met (bureau) recruiters. Zij zijn dus volledig op de hoogte van welke worstelingen en behoeftes deze recruiters hebben. Er blijken 4 belangrijke uitdagingen te zijn voor een bureau recruiter.

Generatieprobleem

Gen Z betreedt de arbeidsmarkt! Dit is een spannend moment waar gelijk de nodige uitdagingen bij komen kijken. Er is sprake van een heuse ‘communicatiekloof’ tussen generatie Z en de huidige bureau recruiters. Je ziet dat sommige jongeren al bijna een baan aangeboden krijgen en daarna niets meer van zich laten horen; ook wel ‘ghosting’ genoemd. Daarnaast communiceert deze generatie liever via Whatsapp dan face-to-face. De hamvraag: hoe vind en bind je deze unieke generatie?

Meegaan in het proces van engagement

Hoe ga je als recruiter mee in het proces van engagement? Oftewel, hoe zorg je voor een hoge mate aan betrokkenheid? De hectiek van de dag en met name het administratieve werk staat een hoop recruiters in de weg. Er blijft aan het einde van je werkdag simpelweg niet veel tijd over om je kandidaten ‘warm te houden’. Een ATS zoals ForceFlow kan hier uitstekend bij helpen! In het ATS houd je notities bij, plan je belangrijke momenten, stel je reminders in of een geautomatiseerde verjaardagsmail. Krijg bijvoorbeeld een melding wanneer je een kandidaat lang niet hebt gesproken.Of creëer contactmomenten met zelf te beheren mailsjablonen die je voor het versturen eenvoudig persoonlijker maakt. Zo wordt dat geen 'robot'-mail, maar versnelt het wel jouw werk. En alles wordt automatisch in het kandidaatdossier bewaard.

Niet-perfecte kandidaten ook plaatsen

Bureau recruiters moeten tegenwoordig soms moeilijke gesprekken met bedrijven aangaan. Iemand die 75% gekwalificeerd is, is óók goed en kun je ook aannemen. Helaas zien sommige klanten dat nog niet in en blijven op zoek naar het schaap met vijf poten. Aan recruiters de taak om te laten zien dat competenties vaak ook genoeg zijn. Je kunt ten slotte iemand verder opleiden of begeleiden als dat nodig is. Om de juiste match te maken zonder alleen naar een cv te kijken, moet je als bureaurecruiter het gesprek met zowel de kandidaat als de werkgever in goede banen leiden. Hierbij kunnen recruitmentsystemen zoals een ATS helpen. Houd in het systeem al je notities bij en maak een tijdlijn. Zo ontstaat er een soepel proces. 

Zo heeft ForceFlow bijvoorbeeld een integratie met Jobdigger hierdoor zie je gemakkelijk, voor de kandidaat die niet door jouw klant is gekozen is, welke passende vacatures er in de markt open staan. Ook geeft Jobdigger’s nieuwste ‘Skills’ functionaliteit de mogelijkheid om in te zien welke typische skills er bij welk beroep passen zodat je altijd kandidaten kunt doorplaatsen die ‘niet geschikt’ zijn voor de ene klant, maar wel voor een andere klant of functie.

Hoe kun je een bedrijf schaalbaar maken?

Veel bureaus hebben de ambitie om te groeien. Dit is echter nog niet zo eenvoudig wanneer je te maken hebt met vele processen en grote databases. Als er meer mensen komen werken, maar het proces is daar niet op ingericht, werk je jezelf alleen maar tegen. Een nog vrij onbekende en nieuwe functionaliteit van ForceFlow zorgt ervoor dat je als bureau of recruiter wel gemakkelijk kunt opschalen. Je kunt een sourcer toevoegen aan jouw systeem die alleen kandidaten kan aandragen. Het overige proces kan hij of zij niet beïnvloeden. 

Zo kun je veel efficiënter werken: terwijl de sourcer voor nieuwe aanwas zorgt richt jij je op de werkzaamheden die steeds belangrijker worden, zoals duurzame relaties aangaan!

Kostbare tijd besparen met ForceFlow

Naast het inspelen op de uitdagingen van een recruiter is ForceFlow ook bezig met een heleboel andere nieuwe functies ontwikkelen. Dit kun je verwachten in 2023!

Viewer-functie

Met deze functie bespaar je veel tijd. Deel een cv/kandidaat en de bijbehorende velden in één keer met de opdrachtgever zonder te hoeven mailen. De opdrachtgever opent het cv in een aparte pagina die tijdelijk te zien is. Hij of zij kan dan notities en opmerkingen maken in dat bestand. Jij krijgt als recruiter de melding dat er een notitie is gemaakt en kunt daarmee aan de slag. Deze aparte pagina is ook intern te delen via een link, zodat ook hiring managers bijvoorbeeld kunnen reageren.

Integraties en koppelingen

ForceFlow staat voor automatisering en gemak. Daar komen ook integraties en koppelingen bij kijken. Koppel in 2023 ForceFlow met nog meer van je favoriete systemen. Op de planning staat:

  • Een e-mail kalender integratie met g-mail en outlook
  • Een Brockmeyer integratie
  • Een Wordpress plug-in
  • Backoffice koppelingen met verschillende partijen
  • En nog veel meer!

ForceFlow wordt dus steeds meer een totaalproduct. Bijna alles kan en moet geautomatiseerd worden, zodat je als recruiter nog minder hoeft te doen. Dit betekent dat je als recruiter nog meer tijd overhoudt om kandidaten te spreken. Duurzame relaties aangaan met kandidaten wordt straks dus nog makkelijker!